Facebook vacatures voor artsen
Twitter vacatures voor artsen
LinkedIn vacatures voor artsen
Spijtenburg Artsen
Vacatures voor artsen

Te lang wachten op benodigde zorg is onacceptabel

Spijtenburg Artsen 15-1-2018 15:12
Categorieën: Algemeen

Bron: NZa

In juli 2017 werd door de Nederlandse Zorgautoriteit al geconcludeerd dat bij 8 specialismen in de medisch-specialistische zorg de wachttijden de Treeknormen overschrijden. Inmiddels is er op een aantal terreinen zeker al vooruitgang geboekt, maar er is nog werk aan de winkel. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage van de NZa. Het is immers 'onacceptabel als mensen te lang moeten wachten op de zorg die zij nodig hebben'.

Met name voor cliënten met autisme, persoonlijkheidsstoornissen, trauma en licht verstandelijke beperkingen in combinatie met ggz-problematiek, zijn de wachttijden te lang. Het feit dat mensen niet op tijd de zorg krijgen die zij nodig hebben kan leiden tot een verslechtering van de gezondheidssituatie. Volgens de NZa wordt er onder haar regie door zorgaanbieders en zorgverzekeraars hard gewerkt om de wachttijden te verkorten.

Initiatieven

Om de wachttijden terug te dringen zijn er al diverse initiatieven opgezet. Zo zijn er bijvoorbeeld landelijke afspraken gemaakt voor de aanpak van wachttijden in de ggz en is er een Actieplan wachttijden in de zorg opgesteld. Alle partijen die betrokken zijn bij de landelijke afspraken ggz, maar ook de individuele zorgaanbieders en zorgverzekeraars, voelen volgens de NZa de urgentie om de wachttijden aan te pakken. Er vindt dan ook steeds meer samenwerking plaats tussen de verschillende partijen om ervoor te zorgen dat cliënten niet te lang moeten wachten op de benodigde zorg.

2018

Natuurlijk is het positief dat alle partijen die de landelijke afspraken ggz hebben ondertekend, de urgentie voelen om het probleem op te lossen. De activiteiten, zoals geschetst in de voortgangsrapportage, hebben echter nog niet geresulteerd in het verkorten van de wachttijden. Dit is mede te wijten aan de complexiteit van het probleem. Niet voor niets gaat de NZa ook in 2018 door met het uitvoeren van het actieplan wachttijden in de zorg. Alle zeilen moeten worden bijgezet om de landelijkse afspraken ggz te behalen. Uiterlijk 1 juli 2018 moeten alle ggz-wachttijden binnen de Treeknormen vallen.

Bekijk het volledige rapport.

 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close