Facebook vacatures voor artsen
Twitter vacatures voor artsen
Google+ Vacatures voor Artsen
LinkedIn vacatures voor artsen
Spijtenburg Artsen
Vacatures voor artsen

Kwaliteit kinder- en jeugdpsychiatrie onder druk

Spijtenburg Artsen 12-6-2017 14:11
Categorieën: GGZ

Naar aanleiding van diverse signalen dat het niet goed gaat in de sector heeft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) een peiling uitgezet onder haar leden. Deze peiling is door meer dan de helft van de kinder- en jeugdpsychiaters ingevuld. Komt de kwaliteit van de kinder- en jeugdpsychiatrie onder druk te staan?

Belangrijkste resultaten uit de peiling

Krimp afdelingen of voorzieningen KJP

Twee derde van de kinder- en jeugdpsychiaters kent zowel klinische als poliklinische afdelingen of voorzieningen KJP die zijn gestopt of fors zijn gekrompen. Dit gaat gepaard met een afnemend behandelaanbod voor kinderen, jeugdigen en 18+ers en een versmalling van het takenpakket.

Hoge werkdruk en lange wachtlijsten

Daarnaast kent een groot deel van de kinder- en jeugdpsychiaters een collega of zelfstandige praktijk die is gestopt of zijn of haar taken als kinder- en jeugdpsychiater heeft afgebouwd. De reden? Administratielast, moeizame onderhandelingen met gemeenten en geringe vergoedingen. De kinder- en jeugdpsychiaters die blijven hebben hierdoor te maken met een hoge werkdruk. Wachtlijsten zijn heel lang geworden en het is moeilijk kinderen klinisch te plaatsen of door te verwijzen en/of een crisisplek te regelen.

Expertise onbekend

Ook worden kinderen niet tijdig doorverwezen om komen te laat in de specialistische zorg terecht. De expertise van kinder- en jeugdpsychiaters is bij veel gemeentelijke indicatiestellers en sociale wijkteams onbekend, maar zij bemoeien zich wel met de inhoud van de zorg. Kinder- en jeugdpsychiaters zijn zo niet in staat om volgens hun professionele standaarden te werken.

Terugkeer zorgverzekeraar

Als laatste vindt een kleine meerderheid dat een terugkeer naar de zorgverzekeraar is gewenst en het overige deel vindt dat het (vooralsnog) noodzakelijk is te pleiten voor landelijke afspraken.

Bron: NVvP, hier vindt u ook het volledige verslag met onderzoeksresultaten.

 


 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close