Facebook vacatures voor artsen
Twitter vacatures voor artsen
LinkedIn vacatures voor artsen
Spijtenburg Artsen
Vacatures voor artsen

Doelmatigheid als thema in de medische (vervolg)opleiding

Spijtenburg Artsen 4-12-2018 16:46
Categorieën: Algemeen

Bron: OORZON

Om de zorg betaalbaar, toegankelijk, dichtbij de patiënt én van hoge kwaliteit te houden, moeten grote stappen gezet worden op het gebied van doelmatigheid. Niet voor niets heeft Onderwijs en Opleidingsregio Zuidoost Nederland (OORZON) het thema ‘doelmatigheid’ een vaste plek gegeven in de opleiding van medisch specialisten.

Voorbereiden op de toekomst

Waarom dit volgens hen van belang is? Inmiddels gaat er steeds meer aandacht uit naar competentiegericht opleiden. Hierdoor ontstond bij OORZON de behoefte om de sector te ondersteunen bij de vertaling van de algemene competenties naar praktische leermomenten op de werkvloer. De specialist van morgen moet immers niet alleen medisch expert zijn. Hij of zij moet ook om kunnen gaan met de problemen in de huidige zorg. Belangrijk is dat zij voorbereid zijn op de problemen waar de zorg in de toekomst mee wordt geconfronteerd.

Doelmatigheid in de praktijk

Het is belangrijk om de AIOS al vroeg in hun opleiding bewust te maken van het kostenaspect van de gezondheidszorg”, aldus psychiater Patrick Domen van Mondriaan. OORZON wil daarom aankomende artsen inzicht bieden in hoe het concept van doelmatigheid in de praktijk kan worden toegepast. Artsen in opleiding leren mogelijkheden te zien op de eigen werkvloer en leren wanneer zij de ‘doelmatigheidsbril’ op moeten zetten.

“Bewust en doelmatig omgaan met de middelen in de gezondheidszorg is een goede opmaat voor de omvorming van de medische vervolgopleidingen naar de beoogde medisch specialist in 2025”.

Toekomstvisie

Voor de toekomst wil OORZON het netwerk dat is opgebouwd verder uitbreiden om te blijven samenwerken aan het oplossen van vraagstukken waarin beleid, praktijk, onderzoek en opleidingen centraal staan.

OORZON geeft aan zich te realiseren dat er op diverse onderwerpen verdere uitwerking en verdieping nodig is. “We stippen die onderwerpen kort aan. Ze vormen voor ons ‘de agenda’ voor de komende jaren om gestaag ‘Doelmatigheid van zorg in de medische (vervolg)opleiding’ verder te borgen”, aldus het rapport van OORZON.

Bekijk het volledige rapport

 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close